Kde začít při řešení problémů jako jsou onemocnění tepen, srdce, dlouhodobé problémy s trávením, snížená obranyschopnost organismu, únava, úzkosti, deprese? Jedním ze společných jmenovatelů těchto onemocnění je chronický zánět.
Je to téma, které vydá na mnoho článků. Mým cílem, je postupně vás edukovat a nabídnout komplexní řešení pro úpravu vašich stravovacích návyků, správné a cílené podpory funkčními doplňky stravy i pro harmonizaci denních návyků a vyladění psychiky.
Pokud pracuji s klienty, ať již řešíme přetrénování, nadváhu, stagnaci lymfatického systému, dlouhodobé problémy s trávením, které si často ani neuvědomujeme a přehlížíme je do doby, než nastane problém, vždy začínáme komplexní-holistickou revizí denních návyků. Od výživy po pohyb i aktuální psychický stav.
Nicméně pro jakoukoli změnu, potřebuje naše tělo, být zdravé. Mít energii. To zajistíme dostatečným příjmem živin. Formou stravy a vhodně zvolenými doplňky.
Za mě jednoznačně zdravé střevo. Je to základ pro jakoukoli další změnu, zlepšení zdravotního i psychického stavu. Máme naštěstí již k dispozici řadu relevantních výzkumů, které jednoznačně prokazují
Zjednoduším to. Hned v počátku začít pracovat na harmonizaci střeva, odstranění toxinů a škodlivých bakterií je klíčem pro nastartování samoozdravovacích procesů v těle. Teprve pokud začneme systematicky pracovat na harmonizaci střeva je naše tělo schopné začít i lépe pracovat s využitím minerálů a dalších živin, které do těla přijmeme stravou. Teprve následně má význam začít pracovat i na doplnění dalších živin a doplňků stravy podle vašeho problému.
Za svoji 10 letou praxi jsem vyzkoušel řadu skvělých i méně skvělých doplňků stravy.
Zakotvila jsem u společnosti Zinzino. Proč? Protože mi nabízí jednoduchá, ale velmi funkční řešení pro celkovou harmonizaci organismu všech mých klientů. Navíc mám k dispozici i funkční diagnostické krevní testy, které jsou skvělým startem pro zjištění aktuálního stavu vnitřního stavu organismu každého z vás.
Dnes ale představuji funkční holistickou směs vláknin, které výrazně pomáhají právě v řešení problémů s trávením. S odstraněním chronických zánětů ve střevech. Je to vždy jeden z prvních kroků, který doporučuji každému z vás.
Vyřešení zánětu ve střevech má velký vliv na likvidaci zánětů i v dalších částech těla. Pokud dáme do pořádku i tuto oblast, budou další možné oblasti zánětu již poměrně zanedbatelné.
Pokud jíme zdravou stravu obsahující probiotické vlákniny, které vyživují a podporují růst grampozitivních bakterií, potom máme ve střevech zdravý mikrobiom. Grampozitivní bakterie žijí ve vrstvě hlenu, kterou je tlusté střevo potažné z vnitřní i z vnější strany. Komunikují s buňkami ve stěnách střeva a vytvářejí zdravé prostředí.
Ultrazpracované potraviny likvidují zdravé prostředí ve střevě tyto prospěšné grampozitivní bakterie nemají kde žít. Postupně jsou nahrazovány bakteriemi gramnegativními, které ničí hlenovitý povlak střeva a dostávají se až k jeho buňkám. Lipopolysacharidy, které tyto bakterie produkují, působí velmi prozánětlivě. Střevní stěna se narušuje a mezi buňkami střeva vznikají mezery. Toto porušení střevní bariéry se nazývá „syndorm zvýšené propustnosti střev“. Odpadní a toxické látky, které měly být vyloučeny, se dostávají do krve, lymfy a odsud k dalším částem zánětů, k nárůstu toxicity uvnitř těl a k problémům s tímto spojených.
Právě proto vám představuji Zinobiotic +. Protože řešením chronického zánětu je nasazení probiotické vlákniny do stravy. Tím vytvoříme příznivé prostředí pro rozvoj a růst grampozitivních bakterií, jejich množství několikanásobně vzroste a tyto bakterie začnou produkovat látky likvidující gramnegativní bakterie a postupně jejich množství zredukují. Dojde k obnovení zdravé mikroflóry, sníží se zánětlivá reakce a střevo se zregeneruje.
Nicméně je třeba tyto vlákniny dobře nakombinovat. Tak, aby účinkovali ve všech částech střeva. A to Zinobiotic umí. Obsahuje totiž významné množství 8 dietních vláknin.
Prvním typem vlákniny jsou fruktooligosacharidy (FOS), které mají velmi malé molekuly. Užíváme je opatrně, protože k nastartování určité reakce stačí malé množství. Další vlákninou je inulin, který vypadá podobně jako FOS a navíc obsahuje fruktózu. Třetím druhem vlákkniny je 1-4 betaglukan, který je získáván z obilnin. Poslední, čtvrtý druh vlákkniny je rezistentní škrob ze zelených banánů. Jedná se o nejpomalejší z probiotických vláknin, jeho molekula je mnohem větší a komplexnější a dostane se tedy až do poslední části tlustého střeba.
Důvod je jednoduchý. Každý druh vlákniny vyživuje mikrobiom v jiné části střeva. Při pohybu potravy se jednotlivé složky postupně zpracovávají, a tak nejmenší fruktooligosacharidy živí bakterie v první části střeva, hned za prvním ohybem. Ve vodorovném tračníku přichází ke slovu inulín, dále pak probiotika na bázi 1-4 betaglukanů, a nakonec se do poslední části tlustého střeva dostává rezistentní škrob. Tímto způsobem pozitivně ovlivňujeme mikrobiom v celé délce tlustého střeva a tento stav je i z dlouhodobého hlediska udržitelný.
Probiotické vlákniny v Zinobiotic působí komplexně v celém tlustém střevu a slouží jako potrava pro grampozitivní bakterie.
Podzim a zima jsou pro trávení náročné. Tyto měsíce jsou opravdovou zkouškou pro naše trávení. Z mnoha důvodů. A klíčové je nehasit požáry. Klíčové je začít hned. Preventivně.
Udělejte si revizi vašeho jídelníčku. Zásadním problémem většiny z nás je velmi malé množství vlákniny ve stravě. Pokud se podívám na čísla, 9 z 10 z nás nekonzumuje ani minimální množství vlákniny doporučené WHO.
Pokud jste si jistí, že je váš jídelníček vyvážený a chcete podpořit zažívání preventivně, chcete snížit únavu, podpořit imunitu – NAPIŠTE MI, ZAVOLEJTE nebo si rovnou OBJEDNEJTE Zinobiotic + u mě v eshopu.
Pokud trochu tápete, napište mi. Jaký je váš problém? Vstupní konzultaci poskytuji zdarma. Stačí vyplnit formulář tady u mě na webu.
Chcete vše řešit krok po kroku? Tak je pro vás ideální můj komplexní měsíční program. Včetně vstupní diagnostiky. Pomohu vám začít se změnou, připravím jídelníček a celkově harmonizujeme váš denní režim.
Odhaduje se, že buňky v našem těle jsou jen ze 45 % lidské a 55 % tvoří mikroby, z nichž většina žije v tlustém střevě. Tyto mikroby se vyvinuly pro život uvnitř nás a my jsme na nich vývojově závislí. Je tedy důležité, abychom si náš střevní mikrobiom udržovali ve zdravé rovnováze.
Mějte krásný den. Dotazy mi pište na info@psychosomatik.cz.
Kateřina Fadljevičová
Využité zdroje:
Zdroje: Zinzino group – doplnění přepis přednášky Dr. Paula Claytona Ph.D.; Zdravé střevo – David Frej, Jiří Kuchař; soukromá praxe – Kateřina Fadljevičová
KPZ pro zdravou lymfu
e-Kniha první záchrany pro zdravou lymfu je přehledný a názorný souhrn informací, které vám pomohou udržet ve zdraví vaše tělo i mysl.
Proč je lymfa klíčová pro zdraví každého z nás? Co způsobuje problémy jako je únava, otoky, špatné trávení, celulitida, problémy se spánkem, obezita a řada dalších? A co s tím můžete dělat Vy sami a hned? Pohodlně z domova? Čtěte...
Najdete zde jednoduše vysvětlené souvislosti lymfy a dalších systémů v těle, příčiny vzniku problémů.
A praktickou část s návody na:
- domácí lymfatické masáže
- kuchařku pro zdravou lymfu a harmonické trávení s 50 recepty
- praktické sestavy cvičení na každý den pro harmonizaci lymfy, posílení fascií a svalů
- seznam podpůrných bylinek, domácích nápojů pro silnou imunitu a zdravé střevo
350 Kč